Tecken på fuktskador i hemmet

Posted by on


Fuktskador kan uppstå av olika anledningar Såhär kan du åtgärda fuktskada. Det är viktigt att du är uppmärksam på fuktproblem och åtgärdar dem så snart som möjligt för att minimera skadorna som skett. I vissa fall är det ganska uppenbart att ditt hem har drabbats av fuktskador. Men det kan också vara svårt att veta vad som är en fuktskada. Därför kommer du i det här inlägget få några exempel på tecken på att det har uppkommit fuktskador för att du ska kunna åtgärda skadorna så snart du bara kan.

Konstig lukt

När du har varit borta från hemmet under dagen och kommer hem igen och du tycker att det luktar konstigt kan det vara ett tecken på en fuktskada. Det är särskilt vanligt att lukten fastnat i textilier såsom kläder, gardiner, mattor och andra möbler som är täckta av textil. Om du har fått mögel i huset är lukten oftast tydlig och kan vara stickande. Luktar det som i en jordkällare kan det vara ett tecken på fuktskador. Många gånger kan konstiga lukter ha en förklaring, men om du inte kan lokalisera lukten kan det vara värt att kolla upp om det har uppstått en fuktskada någonstans i huset. Förutom att lukten kan påverka luften kan luften kännas tung om det finns en fuktskada.

Färgförändringar på väggarna

Om väggarna eller delar av väggarna har ändrat färg kan det vara ett tecken på en fuktskada. Är det  svarta, mörka eller gröna fläckar kan det vara mögel, vilket du bör åtgärda så snart som möjligt eftersom mögel kan göra er som bor i huset sjuka. Förutom att det kan ha skett färgförändringar kan även tapeten ha börjat att lossna eller färgen om väggarna är täckta av målarfärg.

Sprickor och släppta kanter

Ett rum där det är vanligt att fuktskador uppstår är i badrummet. Eftersom badrummet är ett så kallat våtrum kan det vara svårt att avgöra om det finns en fuktskada om det inte är uppenbart genom exempelvis färgförändringar. Det du kan göra då är att undersöka badrummet golv och väggar. Du kan till exempel kolla om tätskiktet kring golvbrunnen har börjat att släppa eller om ytskiktet på golvet och väggarna är helt och rakt. Om det exempelvis finns sprickor i kaklet är det lätt för fukt att tränga sig in och fuktskadan är under kaklet. Kolla också om mattan har börjat släppa från underlaget då det finns en chans att det har uppstått en fuktskada in under mattan.

Ljud

Om väggarna är klädda med kakel kan du knacka för att på ljudet kunna avgöra om det har uppstått fuktskador. Ifall det låter ihåligt när du knackar på kaklet kan det innebära att det finns fuktskador bakom.