Kanske är det dags att tänka om.

Posted by on


Ett städat hem kan i sig vara en nyckel till att låsa upp en produktiv vardag. Även om du känner att du inte hinner med städningen just nu kan det vara värt att sätta dig ned och bereda plats i schemat för att verkligen komma ned till grunden i ditt hem. Att lägga tid på städningen på ett organiserat, medvetet och grundligt sätt ett par heldagar för att sedan märka att när du väl fått kontroll över ditt hem (för visst handlar städning om kontroll) blir inte bara vardags-städningen lättare utan, som av magi, allt annat också. Plötsligt tar samtliga aktiviteter i hemmet både mindre tid och mindre energi.

Att prioritera städningen handlar inte om att städningen i sig är så himla viktig. Men viktigt är att du och din familj ska ha en kvalitativ utgångspunkt i era liv. Ni behöver en scen där ni har utrymme för allt det ni vill göra, utan att överväldigas av de negativa impulser ett stökigt hem kontinuerligt sänder ut.

Särskilt när många av oss tillbringar så mycket arbetstid i hemmet behöver vi prioritera upplevelsen av platsen vi befinner oss på. Hemmet står inte längre för endast hemmiljön – nu är det arbetsmiljön som också påverkas av hur det ser ut runt omkring oss. Ett ordnat hem är ett rofyllt hem. Att ha stökigt omkring sig kan vara otroligt stressande och stress, som vi alla vet, ökar inte en människas produktionstakt och arbetsförmåga – den sänker den. Kanske kan man i detta finna motivation till att prioritera städningen?

Man kan argumentera, och det har nog många städfobiker gjort, att städning i sig inte har något egenvärde. Gott så. Men mervärdet är närmast omätbart. Ett välstädat, lugnt hem kommer ha en positiv inverkan på allt från familjedynamik, det egna mentala välbefinnandet, produktiviteten i arbetslivet och faktiskt hela livskänslan. Hemmet är ändå utgångspunkten för alla som bor i det. Det är värt att bereda plats och tid för en riktigt ordentlig grundstädning.