Håll koll på ditt tak

Posted by on


Har du nyligen köpt ett gammalt hus, eller kanske ärvt ett äldre sommarhus av en avlägsen släkting, bör du snarast undersöka konditionen på ditt tak och eventuellt genomföra en takomläggning med takläggare. Taket på ditt hem är av yttersta vikt. Tillsammans med väggarna är det ditt skydd mot vädrets makter och ska stå emot allt från storm, vind och snö till regn och hagel. Alla tak måste därför regelbundet kontrolleras. Det har inte någon betydelse vad du har för typ av tak, oavsett om det är betongplattor, tegelplattor eller plåttak måste det ses över i vart fall varje kvartal. Kontrollerar du inte ditt tak regelbundet riskerar du att eventuella fel som uppstår blir större och mer kostsamma än vad de hade behövt vara. Att det fattas en takplatta, att en takplatta har spruckit eller det börjar bildas en massa mossa kan vara början på ett större fel eller skada. Försumma därför inte att regelbundet kontrollera ditt tak, det är något som kan spara dig både pengar och bekymmer.

Kontrollera själv ditt tak

Du kan själv ha uppsikt över ditt tak genom att med jämna mellanrum kontrollera att det inte finns några synliga skador eller fel. Du behöver inte vara utbildad takläggare eller ens klättra upp på taket för att hålla uppsikt så att inte några större fel eller skador har uppstått. Vill du vara riktigt noggrann utan att behöva bege dig upp på taket kan du använda dig av en kikare. Med hjälp av en kikare kan du snabbt och enkelt konstatera om någon takplatta har flyttat på sig, spruckit eller gått helt itu. Andra varningstecken kan vara om det har börjat att bildas mossa, du ser ett antal svarta fläckar eller blånad på taket eller något liknande. Underskatta inte heller ditt luktsinne. Börjar det lukta unket från taket kan detta vara ett första tecken på att det har bildats mögel.

Anlita någon att undersöka ditt tak

Anser du inte att du har den kompetens som krävs för att avgöra om ditt tak behöver repareras kan du anlita en auktoriserad takexpert. Då kan du vara säker på att du får en ordentlig kontroll om ditt tak har skador som bör repareras. En takexpert har förutom sin kunskap och erfarenhet även särskilda verktyg, som till exempel fuktmätare, som innebär att hen kan hittar skador som inte är möjliga att upptäcka med blotta ögat. I regel får du även tips på åtgärder som du kan vidta för att undvika framtida problem och skador på ditt tak. Det är därför en god investering att anlita en expert och något som gör att värdet på ditt hus stiger samtidigt som du kan vara säker på att vara skyddad mot vädrets makter under lång tid framöver.